
Cum sa ai cele mai misto poze de vacanta – Partea 1
Bun venit la un mic ghid nu despre cum să faci cele mai bune poze ci despre cum să-ți îmbunătățești fotografiile din vacanță. Cu toate că poate părea ușor contraintuitiv, cu toții dorim să facem cele mai bune fotografii posibile, dar cele mai bune fotografii posibile necesită mai mult timp dedicat acestora decât putem acorda uneori când călătorim cu familia. Sau poate că nu avem cea mai bună lumină când ajungem la un anumit monument. Sau poate că avem prea mulți turiști în cadrul pe care vrem să-l facem. Numărul de probleme poate continua dar despre asta vom vorbi în acest set de articole. Despre cum să salvăm cadre. Vom discuta și despre cum să obținem cele mai bune cadre, dar în momentul de față ne vom îndrepta atenția spre salvarea sau îmbunătățirea unor cadre pe care le avem deja, petrecând cât mai puțin timp în Lightroom/Photoshop.
Studiul de caz pentru astăzi este acest cadru cu Bazilica Sfântul Petru din Roma.
Premiza:
Am ajuns seara târziu în Vatican. Prea târziu pentru a prinde o nuanță de albastru la cer chiar și cu o expunere lungă. Și mult prea târziu pentru a a face un compozit din mai multe cadre cu condiții de lumină diferite. Alfel spus, era seara târziu 🙂
Cadrul este realizat cu ajutorul unui trepied de voiaj (cel mai important accesoriu si primul de pe lista de cumpărături pentru orice nou fotograf, după un aparat cu obiectiv kit). Expunere de 3.2 secunde, aparatul setat să declanșeze cu 10 secunde de întârziere pentru a elimina orice vibrație din trepied. Focus manual și tras mai multe cadre pentru a avea de unde alege. Iso 100 și f/7.1. Nu am vrut un timp de expunere mai lung și apertură mai mică pentru că personal nu suport efectele tip starburst pe sursele de lumină din imagine.
Rezultat RAW:
Nu-i rău. Pasul următor este Lightroom. După ce îndrept cadrul și-l colorizez un pic, fac editarea în mare. Deoarece nu am mai multe cadre la expuneri diferite trag cât pot din Shadows și recuperez cât mai mult din zonele puternic luminate. Tot acum încercăm să edităm și o curbă de contrast care să se potrivească pe imagine. Alegem un grain potrivit și dăm export la rezoluție maximă. Aici fiecare poate proceda după stilul personal.
Rezultat Lightroom:
Mutăm apoi cadrul în Photoshop pentru ultimele modificări. Primul pas este să corectăm perspectiva. Ori de câte ori vrem să corectăm perspectiva unui cadru pentru că nu beneficiem de obiective speciale (tilt and shift) sau de ce nu, elicopter sau scări imense pentru a obține din aparat proporțiile dorite, este de preferat să avem suficient spațiu lateral pentru informația pe care o vom pierde când îndreptăm.
Astăzi analizăm cel mai simplu caz posibil. Avem o clădire fotografiată frontal, simetric. Așa că nu trebuie să folosim tehnici mai complicate de corecție, ci doar 5 pași simpli:
- Ctrl + A (selectăm întreaga fotografie)
- Click dreapta – Transform
- Click dreapta – Perspective
- Tragem de pătratul din dreapta-jos până ce clădirea pare dreaptă.
- Facem un nou crop simetric în care să scoatem cât mai mult din colțurile care rămân fără informație.
Rezultat Perspectiva:
Nu-i rău, poate doar un pic exagerat, dar pentru că nu am anticipat acest tip de edit am rămas cu un mic colț în care nu mai am informație. Selectăm zona și Shift + F5, Content Aware fill. În 80% din cazuri se descurcă exemplar, alfel pot fi necesare și alte mici retușuri.
Content aware fill:
În mod normal m-aș opri aici. Cu puțină atenție se văd și 2-3 stele, nu-s pixeli morți pe ecran. Ceea ce urmează este o tehnică pe care, personal … să zicem doar că nu-s cel mai mare fan al ei 🙂
Vom înlocui cerul. Secretul este să găsim un cadru care:
- să aibă aproximativ aceeași rezoluție cu imaginea noastră
- care să fie tras cu o focală apropiată imaginii noastre (pozele unde pământul ia curbura unei oale vor avea o densitate prea mare de stele și vor arăta ”fake” chiar și unui necunoscător)
- să aibă o colorizare care să se potrivească imaginii (pentru că lene)
Eu l-am ales pe cel de mai jos. Menționez că am căutat numele fotografului pentru a-i da credit, dar nu l-am găsit. Dacă această situație se va schimba voi modifica articolul.
Înainte să mergem mai departe trebuie să subliniez ceva: Nu fi fotograful care postează un cadru cu cer înlocuit într-un concurs, nu fi fotograful care ar posta oriunde un cadru cu cerul înlocuit fără să menționezi că ai făcut asta. Mai ales pe un grup de fotografie. Și dacă ești acel fotograf: Well… F%@#k you buddy! Există variante corecte pentru a realiza un asemenea cadru, într-un alt, viitor articol.
Altfel, schimbarea cerului poate fi uimitor de simplă. Deschidem cadrul cu cerul în Photoshop ca un layer nou, reglăm transparența până ne place efectul pe care îl creează. La mine a fost de 32%. Îi atribuim un layer mask și apoi cu un brush umplem zonele în care nu dorim ca cele 2 imagini să fie supapuse. Sau invers, desigur. Aici recomand un brush fără feathering pentru interiorul clădirii și unul cu pentru zonele de contact dintre cerul nou și cadrul nostru.
That’s all folks!
Este perfectă? Nu. Dar nu mi-a luat decât 20 de minute dintre care majoritatea le-am pierdut căutând un cer perfect. Dacă nu ați prins această subtilitate până acum, acest articol este destinat începătorilor. Întreaga serie va fi. Dacă aș fi vrut acest cadru, nu aș fi procedat așa. Aș fi fost acolo la ora potrivită, aș fi avut toate cadrele necesare unui compozit corect. Ceea ce am reușit prin tehnici mai mult sau mai putin… corecte a fost să surprind amintirea mea despre acea seară, felul în care am văzut și simțit eu acele minute în Piața Sfântul Petru.
Acum, partea distractivă: Dacă aveți cadre similare în colecție pe care vreți să le editați așa, aștept oricând produsul finit pentru un articol în care voi încerca să revin cu sfaturi constructive. De asemenea, dacă veți să încercați asta pe RAW-ul meu și cadrul cu cerul pe care l-am folosit, vi le pot pune la dispoziție.
Vă aștept în rubrica de comentarii.
Cheers,
Mega
P.S. Like daca ai citit tot articolul și nu ai observat cele 2 siluete din față.
Leave a comment