Planuri de viitor dupa ce ti-ai cumparat primul aparat foto


Studiu de caz:

Esti nou posesor de aparat foto cu obiective interschimbabile. Pasiunea o ai de mult timp, ești și membru in cateva grupuri foto de pe Facebook. Foarte mândru de noua achiziție, deja te gandesti la ce ai mai avea nevoie pe viitor și începi sa visezi la un al doilea obiectiv. Poate chiar să întrebi pe unul dintre grupurile amintite mai sus care e mai bun.

Permite-mi să te opresc aici. Și da, insist. Atat timp cat aparatul tău, indiferent de producător, a venit cu un obiectiv ”kit” lista ta de priorități va fi următoarea:

  1. Un card foarte bun. Cel mai mare coșmar al oricărui fotograf este să ajungi acasă și să descoperi că ai pierdut toate cadrele la care ai muncit. Mai mult, multe carduri ieftine nu-ti vor permite să înregistrezi video corect deoarece nu au viteză de transfer suficient de mare. Eu folosesc doar Lexar Professional și nu am pierdut decât un cadru corupt în ani de zile. Aici nu vrei să faci economii. Incepe cu unul de 16 sau 32Gb.
  2. O geantă foto. Daca vrei să devii un fotograf bun ai nevoie de multă, MULTĂ experiență. Iar ca să capeți experiența necesara va trebui să fotografiezi foarte mult. Iar ca să fotografiezi foarte mult vei avea nevoie de aparatul tau… la tine. Mă învârt în cercuri sau m-am făcut înțeles? În orice caz, alege ceva în care săți încapă aparatul și eventual 1-2 obiective în plus și puneți întrebarea dacă ai putea să o cari la tine cat mai des. Altfel, nu investi foarte mult aici, mai avem 🙂
  3. Un sistem. Știi care e cea mai mare problemă în zilele noastre? Că nu tragem film. Iar digital tragem mult. Si pozele se vor tot aduna. Iar la un moment dat vei cauta un cadru și nu o să mai știi unde e… sau dacă mai e. Acest punct poate fi cel mai important așa că voi intra în detalii:
    1. Setează-ți aparatul să tragă RAW+Jpeg. Asa la fiecare cadru vei avea 2 fisiere. Un Jpeg (o imagine) și un RAW, un negativ digital al imaginii pe care va trebui să-l prelucrezi tu în imagine folosind:
    2. Adobe Lightroom / Photoshop. Pachetul de aplicatii costa 12 euro lunar. Dar ambele sunt un must have pentru orice fotograf. La inceput cel mai util va fi Lightroom. Lightroom îti va creea o baza de date pentru fotografiile tale. Tot acolo vei învata să editezi și să repari mici defecte. La început editarile tale vor fi mai slabe decât jpeg-urile generate de aparat. Dar, cu suficiente tutoriale, orice e posibil.
    3. Voi parafraza un youtuber cunoscut: Fă multe poze și șterge majoritatea. Păstreaza doar ce-ti place. Dacă ai multe cadre din vacantă trimite-le JPEG părinților dar asigură-te că ai importat în lightroom preferatele tale. Într-o zi te vei putea întoarce la ele.
    4. Doar ca să justific de ce am rămas atât la punctul 3 vă voi spune că fotografia de copertă a articolului nu a fost aleasă la întâmplare. Este un cadru de la primul meu eveniment mai important. Acum o săptămână am vrut să-l printez și am descoperit că nu-l mai am. Asta pentru că pe vremea aceea nu aveam un sistem. Nu mai am de unde să o reproduc, să o modific nițel. Nu mai am decât un export de 2048 pixeli. Și asta nu este deloc o senzație plăcută. Între timp mi-am făcut un sistem bun. Am toate cadrele predate din ultimii ani la 3 click-uri distanță dar nu acela sau altele câteva.
  4. Un trepied. Dar nu oricare. Un trepied bun, rezistent, de voiaj. Aici nu o să vrei să faci economii prea mari. Nu cred că pot recomanda chiar nimic sub 250 lei iar din păcate, Slik-ul meu din aliaj aluminiu-magneziu-titaniu nu se mai vinde. Mergi într-un magazin foto și caută cel mai bun trepied ușor pe care îl poti găsi. Tine-l în mana și gândește-te că în vacantă îl vei avea pretutindeni cu tine în rucsac. Dacă ești convins că nu o să rămână în camera de hotel… ăla-i. Ca punct de plecare recomand Manfrotto Compact Light.
  5. O a doua baterie. Aici poti cumpăra cu încredere una care să nu fie originală. Încă nu înțeleg de ce, dar majoritatea producătorilor vând bateriile suplimentare și chiar încărcătoarele cu preturi la care te-ai aștepta să vină împodobite cu aur.
  6. Felicitări, abia acum poti să îți mai cumperi un obiectiv. Dar nu oricare. Indiferent de ce aparat ai, există acel ”cheap prime”. Un obiectiv cu o singură focală, foarte luminos (cifra de la F cat mai mică, de regulă 1.8), și foarte ieftin… măcar în comparație cu alte obiective. Aici nu vei primi o focală nouă dar vei avea un obiectiv mai luminos pe care îl vei putea folosi în lumină slabă sau să te aventurezi în lumea portretelor cu fundal ”topit”. La Canon spre exemplu acesta este 50mm F/1.8 varianta a 3a, sau chiar varianta a doua care nu ar trebui să depășească 250-270 de lei la mâna a doua.

Să aveți lumină bună,

Cheers,

Mega

P.S. Nu te oprește nimeni să nu-ți cumperi oricâte carduri ai avea nevoie. Iar dacă calculatorul dvs. nu are cititor încorporat luați-vă unul de calitate. Cele foarte ieftine pot corupe cardurile. Și nu vreți asta.


Leave a comment